SEJENAK...FIKIRKAN !!!!!

Berduyun2 untuk dirotan

* Saya terfikir apakah kesan yang sedang berlaku dalam diri pelajar2 yang sedang kena rotan ini. Agak mengejutkan kerana persekitaran sekolah agak luarbiasa dalam sehari dua ini kerana pelajar2 terpaksa menerima pukulan rotan akibat gagal dalam subjek dll
* Tujuannya amat baik dalam membuatkan mereka sedar, takut, malu dan membawa kesedaran untuk berubah. Apapun ia pasti membawa rekasi berbeza bagi semua.
* Bagi saya tindakan para pelajar selepas ini lebih bermakna untuk mengubah semua ini. Tindakan seperti lebih banyak masa untuk belajar, belajar dgn sungguh2, tidak ponteng, ada keinginan untuk dapatkan tuisyen dll patut dijadikan usaha mereka. Jika tidak semuanya itu akan sia2 kerana anda masih tidak faham, masih tidak lulus exam, masih akan gagal dan seterusnya untuk exam yang akan datang.. PASTINYA akan kena rotan lagi. Pastinya akan timbul lagi rasa malu, memberontak, melawan, tidak mahu kesekolah menangis dan lain2.
* Jika anda masih gagal - tanya rakan anda yang lebih tahu, tanya guru anda di waktu lapang, tanya guru lain yang mungkin rela membantu, dapatkan tuisyen. cacri soalan2 lepas, cari bahan berkaitan di suratkhabar, internet dll. Belajar, usaha lebih, jawab soalan lebih, minta bantuan lebih dan pasti perubahan akan berlaku.
* Jadi buat anda yang sedang memikirkan perubahan baik, lakukan apa yang dah saya sebutkan tadi agar anda membuat perubahan yang PASTI meluluskan anda pada masa depan.
Dicatat oleh MOREPH @ MALAI LUWAI

Things that u MUST KNOW...

MAHU KE UNIVERSITI ??

Ini merupakan tugas sebagai guru kaunseling dalam mewar-warkan kaedah kemasukan ke mana2 Universiti Awam dan Swasta. Jadi, layarilah ia sebagai panduan dan persediaan anda di masa depan. Ini adalah bahan info keluaran Majlis Guru Kaunseling Kebangsaan (MGKK) dalam membantu para pelajar di sekolah mahu pun lepasan SPM/ STPM.

Pengisian borang harus dititikberatkan kerana sedikit kesilapan seperti tersalah ejaan huruf nama, akan mengakibatkan permohonan anda gagal/ ditolak.

Sebelum itu, elok jika anda berjumpa guru kaunseling anda bagi mendapatkan sesi kaunseling kerjaya, ujian minat kerjaya dan ujian personaliti bagi mendalami siapa anda dan minat sebenar anda. :)
Dicatat oleh MOREPH @ MALAI LUWAI
Visit the Site
MARVEL and SPIDER-MAN: TM & 2007 Marvel Characters, Inc. Motion Picture © 2007 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved. 2007 Sony Pictures Digital Inc. All rights reserved. blogger template by blog forum